Skolan börjar igen :)

I tisdags startade skolan igen efter lovet. Inte ens en tredjedel av eleverna kom, och bara 4 av 10 lärare. Det brukar tydligen vara så den första veckan (fråga mig inte varför), så första dagen städade vi bara i nursery/KG-klassrummet. Vi rensade i skåpet med material. Deras böcker ser ut som att de har legat där i 20 år. De är gula, smutsiga och trasiga, och de flesta leksakerna ser likadana ut. I onsdags började lektionerna på riktigt, även om många lärare och elever fortfarande inte var där. Läraren till KG som lät barnen straffa varandra kommer inte komma tillbaka (ganska glad för!), så nu är det bara jag, Challe och Ruth i nursery/KG.

När Ashley kom tillbaka från Kanada så tog hon med sig massa leksaker som barnen blev helt galna över. De vet inte riktigt hur man leker med leksaker, de mest sliter och drar i sakerna. När det är ”lekstund” så ger lärarna alla en leksak var, och sen ska de sitta på sina platser och leka med dem, vilket kanske inte är så stimulerande. Ungefär likadant är det när de ger dem böcker. Ingen av dem kan läsa så de sitter bara och bläddrar i dem och kollar knappt på bilderna.

Ashley tog med sig plastskålar för lunchen till de små också, för de som de har nu håller på att braka samman totalt. De får inte mycket mat till lunch på dagen här.  De minsta får en sojaböna och en sked sås till sitt ris, och de äldsta får 4 sojabönor och två skedar sås. I botten av riskastrullen blir det alltid ett lager av bränt ris som man kan dra loss i klumpar. Kanske inte låter så gott, men många av barnen kommer in i köket och ber att få riva av en bit. Tänk om det skulle serveras som skolmat hemma!

Vi blir äckligare för var dag som går här. Våra vita kläder är nu ljusbruna även när vi hänger upp dem på tvättlinan. I skolan vill Madame att vi ska ha saker som täcker knäna, så vi har bara några plagg att välja mellan.  Jag har redan lyckats ha sönder två flipflops, och mina ballerina tog ordentligt med stryk efter att riskastrullen sotade av sig på dem. (Vi hatar ris mer och mer för var dag som går).

Igår åkte vi till Accra Mall, och kände oss nästan som hemma! Det är ett litet köpcentrum där de har aircondition och riktiga affärer. Vi köpte choklad och kakor som tyvärr redan är slut. När vi skulle åka tillbaka till Tema station så råkade vi dock göra ett litet misstag och åka till Tema utanför Accra istället, men det insåg vi inte förrän vi stod där och frågade efter vägen till Arts Centre och de kollar konstigt på oss och säger att det ligger ju i Accra…? När vi sen skulle ta oss hem från Accra så lyckades vi självklart missa Kalabule (där vi bor) så vi fick gå en bit från stationen efter. För att göra turen ännu lite större så hade Madame lagat ris till oss när vi kom hem, (vi hade precis pratat om hur lyckliga vi var som slapp ris idag).. Så det var bara att tacka och ta emot.


Kommentarer
Postat av: Hää

:)

2010-01-25 @ 09:19:27
Postat av: sofie

UPDATE!!! ;) puss

2010-02-08 @ 10:39:06
URL: http://sofiehagman.blogg.se/
Postat av: Mimmi

Hm, skumt. Kan ni inte börja med den andra veckan direkt så kanske fler kommer då? :)

2010-02-09 @ 12:23:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0